“Renaulution”– зараз час Революції

Значно випереджаючи свої початкові цілі, Група Renault розпочинає третій розділ свого плану "Renaulution": Революція

  • Значно випереджаючи свої початкові цілі, Група Renault розпочинає третій розділ свого плану "Renaulution": Революція
  • Група Renault трансформує себе, зосереджуючи ресурси на ланцюгах створення цінності, що виникають в результаті трансформації автомобільної промисловості та індустрії засобів пересування: електромобілі, програмне забезпечення, нові послуги мобільності, циркулярна економіка, на додаток до автомобілів з ДВЗ (двигуном внутрішнього згоряння) та гібридних транспортних засобів.
  • Група Renault прагне стати автомобільною компанією наступного покоління, спираючись на 5 профільних бізнесів, що охоплюють всі нові ланцюги створення цінності:
  • - Ampere: перший електромобільний та програмний гравець, що народився в результаті розпаду одного з виробників OEM (original equipment manufacturer).

    Alpine: глобальний бренд високого класу з нульовим рівнем викидів з автоспортивним минулим. Унікальна модель asset-light у поєднанні з запатентованими технологіями

    - Mobilize: створена навколо провідної компанії з надання фінансових послуг для виходу на ринок нових послуг у галузі транспорту, енергетики та передачі даних

    - The Future Is NEUTRAL: перша компанія з циркулярною економікою 360° в автомобільній промисловості від замкнутого циклу матеріалів до переробки акумуляторів

    - Power: традиційний основний бізнес Групи Renault продовжить розробку інноваційних автомобілів з ДВЗ та гібридних транспортних засобів з низьким рівнем викидів шкідливих речовин під брендами Renault, Dacia та Renault LCV, кожна з яких має свою власну організацію та систему управління. Для посилення та проектування цієї частини бізнесу в майбутньому, ми оголошуємо про створення провідного світового постачальника технологій ДВЗ та гібридних двигунів рівня 1 (проект Horse).

alt
Побудова відкритої екосистеми партнерства для забезпечення майбутнього зростання:
  • Створюючи таку провідну компанію з виробництва силових агрегатів, Група Renault та Geely об'єднують свої технологічні, виробничі та науково-дослідницькі активи. Група Renault володітиме 50% акцій цієї компанії, яка з першого дня роботи матиме дохід у 15 мільярдів євро по всьому світу.
     
  • Ampere: заплановане розміщення акцій на паризькій біржі Euronext не раніше другої половини 2023 року (залежно від умов на ринку), при цьому Група Renault збереже переважну більшість акцій і заручиться підтримкою потенційних стратегічних інвесторів (включаючи Qualcomm Technologies, Inc.)
  • Група Renault побудувала глибокі партнерські відносини з 2 основними технологічними гравцями, Google і Qualcomm Technologies для створення технологій, що змінять правила гри та уможливлять розвиток транспортних засобів, що визначаються програмним забезпеченням (SDV), включаючи централізовану електронну архітектуру і автомобільну операційну систему.
     
  • Alpine має намір розширюватися по всьому світу, причому половина її майбутнього зростання буде відбуватися за межами Європи, використовуючи комерційні партнерства та підтримку інвесторів. Alpine готова отримати прибуток від фінансової оцінки активів команди Формули-1.
     
  • Легкі комерційні транспортні засоби (LCV) – запуск у партнерстві з одним з виробників OEM (original equipment manufacturer), покоління електромобілів та фургонів з програмним забезпеченням, що змінюють правила гри: FlexEVan. Це дозволяє здійснювати наскрізний моніторинг операцій в режимі реального часу та керувати автопарком на основі даних. Проривна концепція і технологія FlexEVan забезпечить зниження загальної вартості використання на 30% для транспортних компаній.
Надійний фінансовий прогноз вступає в нову еру:
  • Фінансовий прогноз на 2025-2030 роки:

- Операційна маржа: понад 8% у 2025 році та понад 10% до 2030 року

- Вільний грошовий потік: понад 2 млрд євро на рік у середньому протягом 2023-2025 років і понад 3 млрд євро у середньому протягом 2026-2030 років

  • Дивідендна політика: Група Renault планує відновити виплату дивідендів з 2023 року (за 2022 фінансовий рік - після затвердження Загальними зборами акціонерів). Ця дивідендна політика, яка є першою для Групи Renault, буде поступово дисципліновано зростати до 35% співвідношення виплат консолідованого чистого прибутку дочірніх компаній до частки материнської компанії, в середньостроковій перспективі. Для цього Група повинна досягти свого першочергового пріоритету: повернення до рейтингу інвестиційного рівня.
  • Амбіції щодо зростання частки акціонерів до 10% до 2030 року

"Сьогоднішні оголошення є новим знаком рішучості команди Групи Renault підготувати компанію до майбутніх викликів і можливостей, що виникають у зв'язку з трансформацією нашої галузі. Після виконання одного з найшвидших і несподіваних планів відновлення, після підготовки компанії до зростання, забезпечивши розробку кращого модельного ряду за останні десятиліття, ми маємо намір позиціонувати себе швидше і сильніше, ніж конкуренти, на нових автомобільних ланцюгах створення цінності: електромобілі, програмне забезпечення, нові види транспорту та циркулярна економіка. Ми зосереджуємо повноцінні команди на кожному з ланцюжків створення цінності автомобілів та засобів пересування. Ми створюємо гнучку та інноваційну організацію для управління мінливістю та швидкою технологічною еволюцією нашого часу. Швидкість, підзвітність, прозорість і спеціалізація для досягнення досконалості - ось ключові принципи. Група Renault - це єдина команда з багатьох команд, яка користується перевагами спрощеного управління та цифрових платформ менеджменту, що сприяють співробітництву та руйнують ізоляцію, характерну для традиційних організацій. Виділення до 10% капіталу нашим співробітникам сприятиме формуванню нової спільної культури, орієнтованої на створення цінності. Ми віримо  у співпрацю, коли йдеться про інвестиції, створення та масштабування нових бізнесів і технологій. Це є основою нашого горизонтального підходу, а мережа провідних партнерів, які беруть участь у наших різних проектах, є доказом якості наших ініціатив. Все це - один з найбільш прогресивних реінжинірингів проектів останніх років в нашій галузі, революція в своєму роді", - сказав Лука де Мео, генеральний директор Групи Renault.

"Те, чого Група досягла в плані фінансового оздоровлення всього за 2 роки, є вражаючим, і ми не зупинимося на досягнутому. Ми переносимо на наступний рівень наші фундаментальні принципи, які не підлягають обговоренню, - перевагу цінності над обсягом, конкурентоспроможність та ефективність капіталу. Ця нова корпоративна архітектура дозволить нам покращити наші фінансові показники, орієнтуючись на планові показники прибутковості, генерування вільного грошового потоку та дохідності на вкладений капітал. Завдяки створенню структурно більш прибуткових ланцюгів створення цінності, вона трансформує наш діловий портфель та створить цінність. Наш план, спрямований на зростання та генерування грошових потоків, є амбітним, але в той же час реалістичним у світлі поточного макроекономічного контексту. Фундамент плану "Відродження" є самодостатнім, але його реалізація буде прискорена завдяки зовнішньому фінансуванню та партнерству, що дозволить отримати доступ до ключових ланцюгів створення цінності, прискорити зростання та інновації, зменшивши при цьому потребу в капіталі. В цілому, Революція є також фінансовою і спрямована на створення цінності для всіх наших зацікавлених сторін, що підтверджується нашою дивідендною політикою і нашою метою посилити участь співробітників в акціонерному капіталі", - сказав Тьєррі П’єтон, фінансовий директор Групи Renault.

Булонь-Біянкур, 8 листопада 2022 року

Після ухвалення рішення Радою директорів, що відбулося 7 листопада 2022 року під керівництвом

Жана-Домініка Сенара, Лука де Мео, генерального директора Групи Renault, і Тьєррі П'єтона, фінансового директора Групи Renault, компанія представляє третій етап своєї стратегії "Відродження" під час проведення програми Capital Market Day.

До цього часу автовиробники розвивалися в середовищі зрілих технологій ДВЗ і стабільних очікувань клієнтів. Трансформації, що відбуваються, змінюючи автомобільну галузь, стимулюють появу додаткових ланцюгів створення цінності: електромобілі, програмне забезпечення, нові засоби пересування та циркулярна економіка.

Сьогодні, після "Воскресіння" (Resurrection) та "Оновлення" (Renovation), перших двох етапів стратегічного плану "Відродження", представленого в січні 2021 року, Група Renault розпочне третю главу: “Революцію” (Revolution) з амбіцією стати автомобільною компанією наступного покоління.

Ця нова структура дозволить Групі Renault отримати вигоду від усіх нових видів діяльності (за оцінками зовнішніх інституцій, близько 220 млрд євро у 2030 році проти 110 млрд євро сьогодні). Щоб скористатися можливостями на цих ринках та адаптуватися до сучасних умов, Група Renault створює повноцінні та спеціалізовані організації. Вона трансформує свій діловий портфель, використовуючи структурно більш прибуткові ланцюги створення цінності. Група Renault використовує горизонтальний та екосистемний підхід для спільного створення, співфінансування та масштабування стратегічних ініціатив з провідними партнерами.

Зараз час Революції

Керівними принципами ціннісно орієнтованого та екосистемного підходу є

  • Стратегічний фокус
  • Ефективність
  • Розумний розподіл капіталу
  • Вибір найкращих партнерів
  • Бізнес модель Asset-light

Група Renault здійснює власну революцію, створивши 5 профільних бізнесів зі спеціалізованими командами, кожен з яких побудований на єдиному комплексі технологій, з власним управлінням та прибутковістю.

Цими бізнесами є:

  • - Ampere: перший електромобільний та програмний гравець, що народився в результаті розпаду одного з виробників OEM (original equipment manufacturer).
  • Alpine: глобальний бренд високого класу з нульовим рівнем викидів з автоспортивним минулим. Унікальна модель asset-light у поєднанні з запатентованими технологіями
  • Mobilize: створена навколо провідної компанії з надання фінансових послуг для виходу на ринок нових послуг у сфері транспорту, енергетики та передачі даних
  • The Future Is NEUTRAL: перша компанія з циркулярною економікою 360° в автомобільній промисловості від замкнутого циклу матеріалів до переробки акумуляторів
  • Power: традиційний основний бізнес Групи Renault продовжить розробку інноваційних автомобілів з ДВЗ з низьким рівнем викидів шкідливих речовин та гібридних транспортних засобів під брендами Renault, Dacia та Renault LCV, кожен з яких матиме свою власну організацію та управління.

Power: інноваційні транспортні засоби з ДВЗ з низьким рівнем викидів та гібридні транспортні засоби

Навіть до 2040 року на частку автомобілів з ДВЗ та гібридних транспортних засобів буде припадати до 50% продажів легкових автомобілів у світі. Розвиток ефективних технологій у цій галузі залишається ключовим для майбутнього будь-якого світового автовиробника. Тому Група Renault забезпечує подальший розвиток свого основного бізнесу, виводячи на ринок абсолютно новий модельний ряд Renault ICE & Hybrid (легкові автомобілі), Dacia і LCV, створюючи світового постачальника, лідера в області технологій ДВЗ і гібридних двигунів.

Renault Group об'єднає свої технології ДВЗ та гібридних двигунів (проект Horse) разом з Geely, щоб створити провідного світового постачальника

Renault Group і Geely об'єднають свої підрозділи ДВЗ в рамках підприємства з пропорціями 50 на 50. Цей спеціалізований бізнес буде проектувати, розробляти, виробляти та продавати всі компоненти та системи ДВЗ та гібридних двигунів із застосуванням найсучасніших технологій. У перший же день оборот компанії перевищить 15 мільярдів євро, а обсяг виробництва складе 5 мільйонів одиниць на рік, вже обслуговуючи 8 клієнтів, які отримають вигоду від посилення взаємодії та підвищення продуктивності.

Ця структура буде повноцінною та глобальною і складатиметься з

  • 17 заводів, що постачатимуть продукцію до 130 країн світу
  • 5 науково-дослідних центрів в Європі (Іспанія, Румунія та Швеція), Китаї та Південній Америці, в яких працюватимуть 3 000 інженерів
  • Загалом 19 000 співробітників на 3 континентах

Це дозволить запропонувати повний комплекс технологій по всіх компонентах: двигун, коробка передач, системи xHEV та акумулятори на найкращому рівні. Завдяки цьому проекту Група Renault подвоїть як свій масштаб, так і покриття ринку з 40% до 80% у всьому світі. Це зростання буде забезпечено за рахунок географічного розширення з виходом на ринки Північної Америки та Китаю, а також за рахунок взаємодоповнюваності продуктів для створення комплексних систем з низьким рівнем викидів і рішень для виробників комплектного обладнання. Для цього компанія розвиватиме свій технологічний потенціал у сфері альтернативних видів палива, шукаючи потенційних партнерів з енергетичної галузі.

Бренд Renault ICE & Hybrid: глобальне зростання

Навіть при різкому зростанні пропозиції електромобілів, транспортні засоби з двигуном внутрішнього згоряння будуть продовжувати зростати, особливо за межами Європи. Таким чином, бренд Renault залишиться присутнім на ринках ДВЗ і гібридів, особливо в Латинській Америці, Індії, Південній Кореї та Північній Африці. Продажі легкових автомобілів Renault з ДВЗ та гібридними двигунами будуть зростати в середньому на 2% на рік протягом 2022-2030 років.

Щоб поширити бренд у всіх географічних регіонах, Renault продовжить наступ на С-сегмент і збільшить чистий дохід на 20%, одночасно розширивши маржу внеску на 30% в період з 2022 по 2030 рік.

Dacia: зростання з >10% операційної маржі до 15% до 2030 року

Модель Dacia є унікальною, побудованою на поєднанні трьох основних компонентів:

  •  Інженерний фокус на співвідношенні "дизайн-вартість", що вже забезпечує солідну двозначну перевагу у собівартості
  •  Унікальний промисловий і постачальницький слід з еталонною конкурентоспроможністю за собівартістю
  •  Модель "asset-light", що забезпечує собівартість, яку можна порівняти з агентською моделлю
  •  85% роздрібних каналів збуту

Як наслідок, Dacia вже генерує операційну маржу понад 10% і має на меті досягти 15% до 2030 року.

Щоб досягти цієї мети, Dacia, яка наразі є чемпіоном у В-сегменті, сміливо увійде до С-сегменту. Після моделі Jogger в цьому році, Dacia Bigster втілить цей крок, а за ним слідуватимуть ще 2 автомобілі, що дозволить Dacia подвоїти покриття свого пулу прибутку. Паралельно з цим, Dacia також продовжить знижувати витрати і отримає вигоду від подвоєння обсягу глобальної платформи CMF-B між брендами, який досягне 2 мільйонів одиниць до 2030 року.

Dacia зробить свій внесок у переосмислення ланцюга створення цінності ДВЗ завдяки співпраці з проектом Horse, розробляючи проривні силові двигуни, адаптовані для альтернативних та синтетичних видів палива. Dacia плавно перейде на електромобілі в Європі, ставши першопрохідцем у створенні доступних рішень для електромобілів.

LCV: рух у майбутнє завдяки двом революційним змінам

Бізнес LCV Групи Renault спирається на міцний фундамент з більш ніж 5 мільйонами автомобілів в європейському автопарку, екосистемою з більш ніж 600 спеціалізованих дилерів Pro+, 4 заводами та найсучаснішим модельним рядом до 2026 року.

Renault LCV розробить два проекти, що змінять правила гри на динамічному та мінливому ринку: 

 

  • Hyvia: спільне підприємство Групи з Plug для безвуглецевої водневої автомобільної техніки пропонує повну екосистему, починаючи від транспортних засобів на паливних елементах, електролізерів і закінчуючи заправкою воднем. Воно поєднує в собі досвід Plug в області H2 з промисловими та інженерними активами Групи Renault. Hyvia має на меті зайняти 30% ринку водневих LCV в Європі до 2030 року, а до 2026 року отримати сукупний обсяг замовлень в розмірі 1 мільярд євро.
  • FlexEVan: сімейство електромобілів з програмним управлінням, яке змінить правила гри, і буде представлено на ринку з 2026 року. FlexEVan буде компактним для міського використання завдяки спеціально розробленій платформі електричних транспортних засобів. FlexEVan отримає вигоду від програмно-визначеного транспортного засобу, розробленого в рамках Ampere. Таким чином, транспортний засіб стане повністю підключеним розширенням складу, інтегрованим в цифрову екосистему замовника. Це буде перший транспортний засіб, який отримає вигоду від застосування технології програмно-визначених транспортних засобів в Групі Renault, що дозволяє, зокрема, здійснювати наскрізний моніторинг операцій в режимі реального часу і управління автопарком на основі даних. FlexEVan знизить загальну вартість життєвого циклу використання для клієнтів щонайменше на 30%, тобто більше, ніж ціна самого фургона. Для підтримки розвитку FlexEVan Група Renault має намір створити партнерство з Flexis, який має досвід роботи в цьому секторі та буде доповнювати діяльність компанії. Завдяки цьому партнерству відбуватиметься спільне використання розробок, що означатиме значне зниження витрат і максимізацію охоплення клієнтів.

Ampere: 1-й електромобільний та програмний гравець, народжений в результаті розпаду одного з виробників OEM (original equipment manufacturer).

За допомогою Ampere Група Renault створює окрему компанію, яка стане першим гравцем у сфері електромобілів та програмного забезпечення, народженим в результаті розпаду виробника комплектного обладнання. Ampere буде розробляти, виробляти і продавати повністю електричні легкові автомобілі з передовою технологією програмно-визначених транспортних засобів (SDV) під брендом Renault. Ampere принесе найкраще з обох світів: ноу-хау та активи Групи Renault з фокусом та гнучкістю чистого гравця на ринку електромобілів.

Базуючись у Франції, Ampere буде повноцінним виробником комплектного обладнання з приблизно 10 000 співробітників. Як технологічна компанія, Ampere буде стимулювати інновації за допомогою близько 3 500 інженерів, половина з яких спеціалізується на програмному забезпеченні.

До 2030 року модельний ряд Ampere з 6 електромобілів буде представлений у найбільш швидко зростаючих сегментах Європи, на які припадає 80% прибутку від продажу електромобілів: сегмент B з новими Renault 5 Electric та Renault 4 Electric, а також сегмент C з Megane E-tech Electric, Scénic Electric та 2 іншими автомобілями, які будуть представлені пізніше. Значна частина інвестицій в перші 4 автомобілі вже витрачена.

Ampere націлений на виробництво близько 1 мільйона електромобілів для бренду Renault в 2031 році. Ampere - це історія зростання, з більш ніж 30% середньорічного зростання (CAGR) в найближчі 10 років.

Ampere спирається на 3 технологічні системи, що робить його унікальним в екосистемі електромобілів та програмного забезпечення:

  •  Високотехнологічне та конкурентоспроможне виробництво: ElectriCity, вже один з основних і найбільш конкурентоспроможних центрів виробництва електромобілів в Європі: у 2025 році транспортний засіб буде вироблятися менш ніж за 10 годин. Виробнича потужність 400 тис. одиниць з першого дня, з можливістю масштабування до 1 млн за рахунок інших потужностей Групи Renault. ElectriCity також пропонує унікальну місцеву екосистему з 80% постачальників в радіусі 300 км.
  •  Європейський ланцюг створення цінності електромобілів: Ampere співпрацює з найбільш важливими гравцями, щоб отримати доступ до ноу-хау, забезпечити стабільне постачання, а також отримати видимість і контроль над витратами та продуктивністю. Завдяки своєму європейському ланцюгу постачальників, Ampere забезпечить постачання понад 80 ГВт-год, необхідних для своїх автомобілів до 2030 року. З 10% покриття ланцюга створення цінності електромобілів у 2020 році, зараз воно перевищує 30% і досягне 80% до 2030 року.
  •  Проривна технологія Software-Defined Vehicle (SDV): програмно визначені транспортні засоби - це майбутнє автомобільної промисловості, що дозволяє автомобілю постійно модернізуватися протягом усього життєвого циклу, вчитися у своїх користувачів і підтримувати зв'язок автомобіля з виробником від колиски до могили. Щоб запустити свій перший відкритий і горизонтальний SDV в 2026 році, Група Renault побудувала глибокі партнерські відносини з 2 основними технологічними гравцями:
  • Qualcomm Technologies для спільної розробки високопродуктивних обчислювальних платформ на базі рішень Snapdragon Digital® Chassis™ для централізованої електронної архітектури. Це включає в себе систему на кристалі та низькорівневе програмне забезпечення на додаток до функцій, автомобільних сервісів та додатків. Qualcomm Technologies або одна з її дочірніх компаній має намір інвестувати в спеціалізовану електротехнічну та програмну компанію Ampere Групи Renault
  • Google, співпраця з якою включає в себе платформу на базі Android для програмно визначених транспортних засобів і хмарне програмне забезпечення для створення цифрового двійника SDV

Побудова SDV горизонтальним способом є унікальною для всієї галузі. Це скорочує час і вартість розробки. Партнерство з Google у створенні цієї відкритої платформи на базі Android дозволяє Ampere використовувати одну з найбільших у світі глобальних екосистем сторонніх розробників додатків. Вони запропонують різноманітні послуги, які збагатять досвід користувача, прискорюючи розробку функцій протягом усього терміну експлуатації автомобіля.

Таке партнерство дозволить Групі Renault знизити витрати, підвищити ефективність, гнучкість і швидкість розробки автомобілів, а також збільшити цінність для кінцевих користувачів завдяки постійним інноваціям і оновленням програмного забезпечення.

Alpine: висококласний глобальний бренд з нульовим рівнем викидів з автоспортивним минулим

За останні два роки компанія Alpine пережила друге народження, зробивши ставку на своє культове спортивне авто купе A110 та вступ до Формули-1, де вона прагне стати претендентом на перемогу в чемпіонаті. Сьогодні Alpine - це справжній бренд високого класу, повноцінний виробник комплектного обладнання, з командою з 2 000 осіб, з яких 50% - інженери. Входження до складу Групи забезпечує Alpine доступ до технологічних активів Ampere EV та Software. В майбутньому Alpine буде використовувати комерційні партнерства та підтримку інвесторів для прискорення свого зростання та міжнародної присутності.

Alpine розробляє абсолютно новий модельний ряд, який буде сприяти її зростанню та міжнародним амбіціям. Вона буде повністю електричною з 2026 року. До того часу Alpine також представить наступний A110 та 2 нові моделі:

B-hatchback та C+ crossover. Потім Alpine планує запустити два ультрасучасних автомобіля сегментів D і E, щоб підтримати свою міжнародну присутність. В результаті, ми очікуємо, що половина зростання Alpine буде забезпечена за рахунок нових ринків за межами Європи, включаючи потенційно Північну Америку і Китай.

Mobilize: побудований навколо провідної компанії з надання фінансових послуг для впровадження на ринок нових послуг у сфері транспорту, енергетики та передачі даних

Mobilize будується навколо основного активу - компанії Mobilize Financial Services (MFS), одного з найкращих надавачів фінансових послуг на ринку з 4 мільйонами клієнтів. MFS розширюватиме свій традиційний бізнес, одночасно розвиваючи нові напрямки, такі як передплата, страхування та оперативний лізинг.

Mobilize має намір стати провідним і прибутковим спеціалізованим провайдером послуг "автомобіль як послуга" (VaaS), що поєднує фінансові, транспортні, енергетичні та інформаційні послуги, які надаються за допомогою спеціально розроблених транспортних засобів. Ці послуги, об'єднані в єдине комплексне рішення, задовольнятимуть потреби роздрібних клієнтів, автопарків та транспортних операторів, приносячи при цьому постійний дохід. Відмінність Mobilize від будь-якого іншого автомобільного бренду полягає в тому, що вона йде від послуг до продукту, а не навпаки. Завдяки моделі VaaS, Mobilize буде генерувати в 3 рази більше доходів протягом усього життєвого циклу автомобіля, в порівнянні з класичними продажами.

The Future Is NEUTRAL: перша компанія з циркулярною економікою 360° в автомобільній промисловості від замкнутого циклу матеріалів до переробки акумуляторів

Щоб реалізувати свою відданість принципам циркулярної економіки та рухатися в напрямку ресурсної нейтральності, 13 жовтня Група Renault оголосила про створення нової компанії: The Future Is NEUTRAL. Об'єднуючи весь існуючий досвід Групи та її партнерів у цій сфері, ця нова структура пропонує рішення з переробки відходів замкнутого циклу на кожному етапі життєвого циклу автомобіля: постачання деталей та сировини, виробництво, експлуатація та утилізація. З приблизно 50% охоплення ланцюга створення цінності сьогодні, The Future Is NEUTRAL має на меті досягти понад 90% до 2030 року. Вона має стати європейським лідером у промисловому масштабі в автомобільній циркулярній економіці з замкнутим циклом. Він буде обслуговувати Групу Renault, а також всю галузь. З метою прискорення її розвитку та зміцнення лідерства, The Future Is NEUTRAL відкриває меншість свого капіталу для зовнішніх інвесторів з метою співфінансування інвестицій у розмірі близько 500 мільйонів євро до 2030 року.

 

ESG - важіль ефективності для Групи Renault

Революція Групи призведе до зростання інвестицій в охорону навколишнього середовища, соціальну сферу та управління (ESG), що є ключовим фактором операційної та фінансової діяльності Групи.

Реструктуризація бізнесу Групи Renault дозволить їй стати лідером у досягненні вуглецевої нейтральності та інклюзивного майбутнього.

На кліматичному фронті Група прагне досягти вуглецевої нейтральності в Європі в 2040 році і в усьому світі до 2050 року, застосовуючи підхід "від колиски до могили". Група встановила проміжні цілі зі скорочення вуглецевого сліду, щоб просуватися вперед, з конкретними планами дій для кожного з її бізнесів.

Кожен бізнес має власні цілі в галузі ESG, і всі вони сприяють досягненню цілей Групи в галузі ESG:

 

Power

Ampere

Alpine

Mobilize

The Future
Is NEUTRAL

 

  • Доступний транспорт

 

  •  До -70% - зниження викидів CO2 на транспортний засіб до 2030

 

  • 100% електромобільна лінійка
  • Вуглецева нейтральність у виробництві у 2025 році
  • Місцевий ланцюг створення цінності-
  • Підвищення кваліфікації та перекваліфікація

 

  • 100% електромобільна лінійка до 2026
  • Вуглецева нейтральність у виробництві у 2030 році

 

 

  • 100% електромобільна лінійка
  • Відновлювані джерела енергії
  • Друге життя акумуляторів

 

  • Замкнуті цикли виробництва матеріалів
  •  Переробка акумуляторів
  •  >90% охоплення ланцюгів доданої вартості циркулярної економіки до 2030 року

Що стосується традиції соціальної відповідальності Групи Renault, то вона буде супроводжувати перехід, підвищення кваліфікації та перекваліфікацію тисяч людей до нових ланцюгів створення цінності автомобільної індустрії. Наприклад, в Університеті ReKnow, відкритому для всієї галузі, до 2025 року 15 000 співробітників Групи Renault і 4 500 студентів і постачальників пройдуть підготовку в галузі електромобільності, циркулярної економіки, програмного забезпечення, кібербезпеки і передачі даних для майбутньої автомобільної промисловості.

 

Фінансування

Реструктуризація 5 бізнесів Групи буде безпосередньо відображена у її фінансовій звітності з метою підвищення простоти, підзвітності та прозорості як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Діяльність цих 5 бізнесів і надалі базуватиметься на фінансовій дисципліні, запровадженій під час етапу "Воскресіння". Важелі Групи - перевага цінності над обсягом, конкурентоспроможність та ефективність капіталу - будуть ще більше посилені завдяки виведенню на ринок нових продуктів, сильному фокусу на змінних витратах, сталому розвитку мережі постачальників та оцифровуванню. Крім того, унікальний підхід екосистемного партнерства розширить охоплення ключових ланцюжків створення цінності з урахуванням низької капіталомісткості.

Для вирішення безпрецедентного завдання трансформації, що стоїть перед галуззю, Група Renault розробила підхід, що базується на двох принципах:

  • План самофінансування, забезпечений потужним вільним грошовим потоком, що генерується її бізнесами
  • Партнерство або зовнішнє фінансування для прискорення зростання, інновацій або конкурентоспроможності та зменшення потреби в капіталі

Ampere: низький грошовий потік та зовнішнє фінансування

Група Renault бажає прискорити майбутній розвиток Ampere і вивести бренд Renault в електричне майбутнє, не залучаючи значних фінансових ресурсів Групи. У цьому контексті Група передбачає, що зовнішні партнери та інвестори розпочнуть цей шлях з наступними припущеннями:

  • Усталений гравець на ринку електромобілів з обмеженими грошовими витратами. Вільний грошовий потік вище 0 у 2025 році
  • Відкритість для зовнішніх інвесторів для прискорення науково-дослідних робіт та розвитку екосистеми
  • Масштаб альянсу (Renault Group, Nissan, Mitsubishi Motors): участь в акціонерному капіталі вивчається
  • Передбачається розміщення акцій на паризькій біржі Euronext не раніше другої половини 2023 року (залежно від ринкових умов) зі збереженням переважної більшості акцій Групи Renault та підтримкою потенційних стратегічних інвесторів (включаючи Qualcomm Technologies)

Проект Horse: фінансова оптимізація майбутнього ДВЗ та гібридних двигунів

З фінансової точки зору, проект Horse спрямований на підвищення продуктивності, скорочення постійних витрат і значне поліпшення балансу Групи. Група Renault збереже 50% акцій підприємства, що призведе до виведення цієї активності зі сфери діяльності та фінансової звітності Групи Renault, починаючи з другого півріччя 2023 року.

Вплив виведення оцінюється наступним чином:

  • скорочення основних фондів на 2,5 млрд євро
  • 1,2 млрд євро варіативності постійних витрат в середньому на рік і 2,4 млрд євро скорочення витрат на науково-дослідні та конструкторські роботи в період з 2023 по 2030 рр.
  • Конкурентоспроможність вартості силових двигунів: 2,5 млрд євро у 2023-2030 роках. Позитивний вплив вже у 2024 році
  • Потік дивідендів, що відповідає збереженій частці власності Групи Renault
  • Потенційний приріст капіталу в майбутньому

Фінансовий прогноз по бізнесам: прибутковість і грошовий потік – королі.

 

Power

Ampere

Alpine

Mobilize

The Future
Is NEUTRAL

Ціннісна пропозиція

Генерування грошових потоків 

Прибуткове зростання та інновації з низьким ризиком впровадження

Міжнародно зростаючий

високоякісний якір

Постійні доходи від послуг з високою маржею

Стійке та прибуткове зростання

Прибуток

  • +4% СЕРЕДНЬОРІЧНЕ ЗРОСТАННЯ у 2022-2027
  • -4% СЕРЕДНЬОРІЧНЕ ЗРОСТАННЯ у 2027-2030
  •  >30% СЕРЕДНЬОРІЧНЕ ЗРОСТАННЯ У 2022-2030
  • ~1 млн автомобілів у 2031 році
  • 11% капіталовкладень в НДДКР (у % від виручки, в середньому, 

       2022-2030)

  •  40% СЕРЕДНЬОРІЧНЕ ЗРОСТАННЯ У 2022-2030
  • 2 млрд євро виручки у 2026
  • >8 млрд євро виручки у 2030
  • +8% СЕРЕДНЬОРІЧНЕ ЗРОСТАННЯ у

     2022-2025

  • +14% СЕРЕДНЬОРІЧНЕ ЗРОСТАННЯ у 2026-2030
  •  З 0,8 млрд євро прибутку

  у 2022 році до

>2,3 млрд євро1

    у 2030 році

Операційна маржа

  •  ~+3 п.п. автоматичної операційної маржі

     у 2022-2025

  • Беззбитковість

     у 2025 році

  • ~10% у 2030 році
  • Беззбитковість

     у 2026 році

  • ~10% у 2030 році
  •  MBA2: беззбитковість

     до 2025 року та двозначна маржа до 2027 року

  • MFS2: висока двозначна операційна маржа
  • Маржа >10%1

     у 2030 році

1 Прогноз " Future is NEUTRAL ": Загальний обсяг, сума частин - не повністю входить до сфери діяльності Групи Renault  

2 MBA: компанія Mobilize Beyond Automotive; MFS: компанія Mobilize Financial Services

Фінансові прогнози Групи Renault: нові висоти!

Група Renault прагне досягти наступних цілей:

 

  •  Операційна маржа: вище 8% в 2025 році і вище 10% до 2030 року
  •  Вільний грошовий потік: вище 2 млрд євро на рік в середньому в 2023-2025 і вище 3 млрд євро на рік в середньому в 2026-2030 
  •  Вільний грошовий потік включатиме дивіденди від компанії MFS, які, за прогнозами, в середньому становитимуть понад 500 млн євро на рік (за умови схвалення регуляторних органів та ради директорів MFS)
  •  НДДКР та капітальні інвестиції: не більше 8,0% від доходу протягом 2022-2030 рр.
  •  Рентабельність власного капіталу: вище 30% з 2025 року

Крім того, Група Renault підтверджує свій фінансовий прогноз на 2022 фінансовий рік:

  • Операційна рентабельність Групи вище 5%.
  • Вільний грошовий потік від операційної діяльності автомобільного підрозділу перевищить 1,5 млрд євро

Відновлення виплати дивідендів

Група Renault планує відновити виплату дивідендів з 2023 року (за повний 2022 рік - після затвердження Загальними зборами акціонерів). Дивіденди символізують нову еру, а потім будуть поступово дисципліновано зростати до 35% співвідношення виплат до консолідованого чистого прибутку дочірніх та материнської компанії в середньостроковій перспективі. Для цього Група повинна досягти свого першочергового пріоритету - повернутися до інвестиційного рівня рейтингу.

Політика розподілу капіталу: впровадження збалансованого розподілу капіталу

Група Renault прагне використовувати щонайменше 50% надлишкових грошових коштів, що генеруються, для реінвестування в Групу. У майбутньому Група Renault має намір більш активно здійснювати фінансові інвестиції, відповідно до свого екосистемного підходу, але обмежуючи їх максимум 15-20% від вільного грошового потоку.

Що стосується решти грошових коштів, крім дивідендів, Група хоче залучити своїх співробітників до своєї діяльності, щоб сприяти загальному почуттю приналежності до проекту та розвивати культуру цінностей. За допомогою спеціальних програм участі працівників в акціонерному капіталі Група має намір збільшити частку акцій, що належать працівникам, до 10% капіталу Групи до 2030 року.

Існуючі облігації залишаться за Renault SA, емітентом промислової діяльності Групи. Кожен бізнес може використовувати інструменти фінансування в залежності від власних потреб і стратегії.

Альянс

Група Renault, Nissan і Mitsubishi Motors наразі ведуть переговори щодо спільного вирішення нових викликів та можливостей, які визначають майбутнє автомобільної галузі, серед яких:

  •  Угода про ряд стратегічних спільних ініціатив, що стосуються ринків, продуктів і технологій
  •  Розгляд компаніями Nissan і Mitsubishi Motors можливості інвестування в компанію Ampere, що підтримає стратегію Відродження Групи Renault та стане одним із стратегічних кроків на шляху до реалізації стратегії Nissan Ambition 2030 та стратегії Mitsubishi Motors
  •  Структурні вдосконалення для забезпечення стабільної діяльності та управління Альянсу
Про Групу Renault
Група Renault знаходиться в центрі сучасного світу транспортних засобів, який постійно змінюється. Зміцнена альянсом з Nissan і Mitsubishi Motors, а також унікальним досвідом в області електрифікації, Група Renault складається з 4 взаємодоповнюючих брендів - Renault, Dacia, Alpine та Mobilize, - які пропонують своїм клієнтам стійкі та інноваційні рішення для автомобілів. Представлена у більш ніж 130 країнах, Група продала 2,7 мільйона автомобілів у 2021 році. У ній працює майже 111 000 людей, які щодня втілюють її мету, щоб мобільність зближувала людей. Готова приймати виклики як на дорозі, так і в конкурентній боротьбі. Група Renault прагне до амбітних перетворень, які принесуть користь. У центрі уваги - розробка нових технологій і послуг, а також нового модельного ряду ще більш конкурентоспроможних, збалансованих і електрифікованих автомобілів. Відповідно до екологічних викликів, Група має на меті досягти вуглецевої нейтральності в Європі до 2040 року.
Відмова від відповідальності
Цей прес-реліз містить заяви щодо майбутніх подій. Всі заяви, що не є констатацією історичних фактів, включені в цей прес-реліз, є заявами щодо майбутніх подій. Заяви щодо майбутніх періодів відображають поточні очікування та прогнози Групи Renault стосовно її фінансового стану, результатів діяльності, планів, цілей, майбутніх показників та бізнесу. Ці заяви можуть включати, без обмежень, будь-які заяви, яким передують, за якими слідують або які включають такі слова, як "ціль", "вважати", "очікувати", "прагнути", "мати намір", "може", "оцінювати", "планувати", "проектувати", "буде", "повинен", "міг би", "могло б" та інші слова і терміни зі схожим значенням або їх запереченнями. Такі прогнозні заяви пов'язані з відомими та невідомими ризиками, невизначеностями та іншими важливими факторами, що знаходяться поза контролем Групи Renault, які можуть призвести до того, що фактичні результати, показники або досягнення Групи Renault будуть суттєво відрізнятися від очікуваних результатів, показників або досягнень, які виражені або маються на увазі в таких прогнозних заявах. Ці ризики та невизначеності включають ризики та невизначеності, що обговорюються або визначені в Розділі 4 Універсального реєстраційного документа Групи Renault, поданого до французького Autorité des marchés financiers (AMF) 24 березня 2022 року та доступного на веб-сайті Компанії (www.renaultgroup.com) та веб-сайті AMF (www.amf-france.org). Такі заяви щодо майбутніх періодів ґрунтуються на численних припущеннях щодо поточної та майбутньої бізнес-стратегії Групи Renault, а також середовища, в якому вона буде працювати в майбутньому. Відповідно, читачів цього прес-релізу застерігають від того, щоб покладатися на ці прогнозні заяви. Ці прогнозні заяви зроблені станом на дату цього прес-релізу. Крім того, фінансова інформація прогнозного характеру, що міститься в цьому прес-релізі, не була перевірена офіційними аудиторами Групи Renault.